Oturma Odalarında En Sık Yapılan Dekorasyon Hataları

İstatistiklere göre, evde geçirdiğimiz ve uyanık olduğumuz zamanın yaklaşık %80’ini oturma odalarımızda geçiriyoruz ve görünen o ki bundan da bir hayli keyif alıyoruz! Peki acaba en yorgun günlerden sonra bile bizi bağrına basan oturma odalarımıza yeterli ilgiyi gösteriyor muyuz?

Eğer siz de ruh haline doğrudan etki eden oturma odanızda özenli bir görünüm yakalamak istiyorsanız bu çok sık yapılan ev dekorasyonu hatalarından uzak durmanızda fayda var.

Her şeyin aşırı uyumlu olmasını sağlamak

Bize “Ruhsuz bir oturma odası nasıl tasarlanır?” sorusunu sorsalar cevabı hiç düşünmeden yapıştırırız: Odadaki tüm eşyalar arasında bir uyum yakalamaya çalışarak! Evet "uyum" kelimesi başta kulağa güzel gelse de, koltuk döşemesinden halısına; perdesinden kırlentine kadar aynı setten çıkmışçasına uyumlu bir oda, sıcak ve şık bir evden ziyade bir mobilya showroom’u görüntüsü verir. Bu yüzden hem özenli hem sıcak hem de tarz sahibi bir oturma odası dekorasyonu için zıtlıklardan, tarzları karıştırmaktan ve yaratıcı olmaktan korkmayın!

Sırf moda diye tema ile alakası olmayan aksesuarlar kullanmak

Modayı ve trendleri takip etmek güzeldir. Ama unutmamak gerekir ki şık ve iyi görünmenin sırrı moda olanı değil kendine yakışanı seçmektir. Giyim endüstrisinin meşhur mottosu "Moda geçer, stil kalır" sözünü oturma odanızı dekore ederken de aklınızın bir köşesine yazmalısınız. Yani sırf moda diye avangart mobilyalarla döşenmiş odanıza etnik desenli bir halı ya da sadeliğin ön planda olduğu minimalist oturma odanızda şatafatlı bir gallery wall tercih etmemek daha iyi olabilir.

Odayı mobilyalara göre ölçeklendirmemek

Decovana olarak en sık rastladığımız dekorasyon hatalarından biri de küçücük odalara hantal mobilyalar, kocaman odalara ise minik eşyalar konulmasıdır. Bu her iki hareketi yapmak da odanın eğreti görünmesinden başka bir işe yaramayacaktır.

Ev tekstili kullanımını abartmak

Kabul edelim herkes hoş desenli perdeleri, halıları; kanepe kırlentlerini ya da koltuk şallarını sever. Zaten biz de size "Sevmeyin!" demiyoruz. Sadece oturma odasında dekorasyon fikirlerinizi uygularken ev tekstilinde ölçüyü kaçırmayın diyoruz. Örneklemek gerekirse duvardan duvara halılar; tüm kanepeyi kaplayan kırlentler ya da kat kat perdeler kullanmak yerine grafik desenli çarpıcı bir halı ve kontrast renkte modern fon perdeler kullanmak her zaman çok daha iyi sonuç verir.

Duvarlarda karmaşa yaratmak

Duvarları nasıl kullandığınız da oturma odanızın ruhunu belirleyen önemli unsurlardan biridir. Bu yüzden duvarlarınızda ister duvar panosu ister metal duvar aksesuarları tercih edin, tercihiniz her ne olursa olsun duvardaki kompozisyonu mutlaka önceden kafanızda netleştirin. Aksi halde elinize ne geçtiyse duvara asmışsınız gibi bir görüntü oluşur ve bu da oturma odanızın özensiz görünmesine neden olabilir. Öneri örnek olarak:

 

 

 


Yorum Yaz

Translation missing: tr.blogs.comments.moderated