Meraklıları İçin Salon Bitkileri Rehberi: Hangi Bitkiye Nasıl Bakılır?

2018 yılı ev dekorasyonunda salon bitkileri ve bitkilerle dekorasyonun yılı oldu dersek pek de abartmış sayılmayız. Siz de pek çok salon aksesuarının pabucunu dama atan bu "yaşayan" aksesuarlardan edinmek istiyorsanız, hangi salon bitkisinin size daha uygun olduğunu ve bakım tüyolarını içeriğimize göz atarak dakikalar içinde öğrenebilirsiniz.

Monstera Deliciosa (Deve Tabanı)

Tropikal kökenli bir ev bitkisi olan Monstera Deliciosa yani devetabanı aslında Türkiye’de eskiden beri oldukça rağbet gören bir bitki. Kolayca büyüyüp boylanması nedeniyle çokça tercih edilen bu hacimli bitki humuslu doğal toprağı ve doğal gübrelerle (kompost ya da solucan gübresi gibi) beslenmeyi çok sever. Tüm bu toprak karışımını derin ve büyük bir saksıya yerleştirerek Monstera’nızın toprağa sağlam şekilde tutunmasını sağlayabilirsiniz.

Monstera Deliciosa’nın büyük ve gösterişli yaprakları ise aldığı güneş ışığı miktarına göre şekillenir. Yani bitkinizin durduğu yerin yakıcı bir güneş ışığı olmasa da günde iki defa güçlü bir ışık alabiliyor olması gerekir. Ayrıca Monstera bitkinizin toprağını çok ıslak değil ama nemli tutmak için her gün azar azar sulamak yeterlidir.

Yucca (Yuka)

Evinde minik bir ağaç büyütmek isteyenler için ideal bir seçim olan Yucca, tek, çift ve üç gövdeli olarak temin edilebilir. Hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla yetişebilen bu estetik görünümlü bitkinin yaklaşık 50 türü vardır. Hem soğuk hem de sıcak havaya dayanıklı bir bitki olmasıyla balkon ve terasların da vazgeçilmezi olan Yucca bitkisi sürekli güneş görmesi ve mümkünse gölgede bulundurulmaması gereken bir bitkidir. Çiçekçi ve yapı marketlerden temin edebileceğiniz hazır toprak karışımlarını içine bir miktar ponza taşı karıştırarak saksıya yerleştirdiğiniz Yucca’nızın kökleri rahatça nefes alabilir ve bitki çok daha fazla boylanır.

Ficus Benjamina (Benjamin Ağacı)

Eğer yatak odanızdaki oksijen oranını doğal yollarla arttırmak isterseniz bir adet Benjamin Ağacı edinebilirsiniz! Bir Akdeniz iklimi bitkisi olan Ficus Benjamina aşağı doğru sarkan oval yaprakları ile oldukça hoş bir görünüme sahiptir. Evdeki hava kalitesini arttıran ev bitkileri arasında başı çeken Ficus Benjamina’nızın daha uzun ömürlü ve güzel olması için yapmanız gerekenler ise basit: Çok sıcak olmayan dönemlerde, bitkinizin toprağını nemli tutmak için 2-3 günde bir kireçten arındırılmış su ile sulamak ve yaz mevsiminde bir sprey şişesi yardımıyla bitkinizin yapraklarını serinletmek.

Areka Palm (Areka Palmiyesi)

Eviniz çok güneş almadığı halde evde bitki yetiştirmek istiyorsanız, sadece güneş ışığından değil aynı zamanda yapay ışıklarla da beslenebilen Areka Palmiyesi sizin için ideal bir tercihtir. Humuslu ve hava sirkülasyonuna izin veren doğal toprakları seven bu hoş görünümlü salon bitkisini gün aşırı sulamaya ve mümkünse bitkiye vereceğiniz suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.

Sansevieria Laurenti (Paşa Kılıcı)

Havayı temizleyen bitkiler arasında başı çeken Paşa Kılıcı eski yıllarda annelerimizin ve büyükannelerimizin evinde görmeye alışkın olduğumuz bir bitki. Tıpkı sukulentler gibi çok fazla su ve ışık istemeyen bu zahmetsiz bitki hakkında hoş bir efsane de mevcut: Efsaneye göre evinde bu bitkiden bulunduran bu bitkinin boyunu 1 metrenin üzerine çıkanlar ev sahibi olurlarmış. Ne dersiniz? Bizce denemeye değer!

Ficus Elastica (Kauçuk Bitkisi)

Yine bakımı son derece basit olan Ficus Elastica yani Kauçuk Bitkisi, her ortama ve koşula kolayca uyum sağlamasından ötürü hem evlerde hem de ofislerde sıkça tercih edilir. Doğrudan güneş ışığını çok sevmeyen kauçuk bitkisinin yapraklarının daha alımlı ve sık olması için yarı gölge bir alanda tutulması; haftada en fazla 2-3 defa sulanması ve arada bir ölü yapraklarının temizlenmesi gerekir. Decovana Blog olarak önemle hatırlatalım: Eğer evde patili bir dostunuz varsa kedi ve köpekler için toksik özelliği olan kauçuk bitkisini tercih etmemenizde fayda var!


Yorum Yaz

Translation missing: tr.blogs.comments.moderated